Met de semi-klassiekers Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het klassieke wielervoorjaar van start gegaan.

Met de  semi-klassiekers Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het klassieke wielervoorjaar van start gegaan. In het openingsweekend van het West Europese wegseizoen trok het peloton traditiegetrouw over enkele legendarische Vlaamse hellingen en pittige kasseienstroken.

Het was meteen koers met splijtende demarages op de Taaienberg, de Eikenberg, de Oude Kwaremont en de Muur van Geraardsbergen. Ook de wind speelde een belangrijke rol in het koersverloop: regelmatig werden er renners op de kant gezet.

Aan het eind van de koers hadden we twee mooie winnaars. Greg van Avermaet (BMC) bewees in Omloop Het Nieuwsblad dat hij wel degelijk kan winnen door in een sprint af te rekenen met Peter Sagan en Jasper Stuyven (Trekstond in Kuurne-Brussel- Kuurne na een imponerende solovlucht van 17 kilometer op de hoogste trede van het podium.

Over ruim drie maanden gaat de Omloop Flevoland van start. Menigeen kijkt hier nu al reikhalzend naar uit. In het parcours zullen de deelnemers weinig hellingen tegen komen. Meestal is het maar één helling, een onvoorspelbare helling mogen we wel zeggen. Hij wordt van alle kanten ‘beklommen’, hij heeft ‘stijgingspercentages’ variërend van 4% tot 20% en de ene keer is het een korte klim en een andere keer is het een lange klim. Eenmaal ‘boven’ dan wordt de fietser meestal beloont met een fantastische afdaling. Er is in Nederland geen enkele beklimming te vinden die mooier is dan de Muur van Woei: iedere keer weer anders en dat maakt het tot een beklimming van de buitencategorie.

Soms is de Muur van Woei ook bekleed met kasseien. Vermaarde ‘ kassiestroken’ liggen dit keer op de Oostvaardersdijk (met zicht op De Batavia) de Knardijk, de Beginweg en niet te vergeten één van de langste kasseistroken van Nederland: de Roggebotweg nabij Dronten. Maar liefst 2 km dokkeren over ongelijk liggende klinkers: een mooier geluid is bijna niet voor te stellen.