Festool Omloop Flevoland – Zondag 11 juni 2023

Strade Bianche (gravel ride), afstanden: 50 km en 75 km.

Startplaats: Sportpark Schouw in Lelystad.

De Strade Bianche voert de deelnemers door de vele schitterende natuurgebieden van en rondom de provinciehoofdstad Lelystad. Allereerst naar het Zuigerplasbos waar via onder andere de granulaattracks van de „MTB kinderroute Lelystad“ genoten kan worden van een parkachtig landschap rondom de plas waar de naam van het bos aan ontleed is.

Na het Zuigerplasbos rijden de deelnemers via een aantal single tracks en schelpenpaden door de Lelystadse bossen, via de Runderweg over en langs de Oostervaart naar Natuurpark Lelystad. In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kunt u oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland.

Na Natuurpark Lelystad en de eerste pauzeplek is er de splitsing tussen de 50 en 75 km afstanden. De deelnemers aan de 75 km zullen in eerste instantie het echte poldergevoel krijgen door de route over brede open fietspaden en polderwegen met een kans op de muur van „woei“. De beloning is echter groot met een mooie bochtige track door het Larserbos en een lang en uitdagend karrespooor door een bosstrook tussen de akkers door. Het Larserbos is een dorpsbos zonder dorp. Ooit was in Oostelijk Flevoland het dorp Larsen gepland, maar dat is er niet gekomen, maar wel het gelijknamige en gevarieerde bos.

Na het karrespoor wordt de Knardijk bedwongen met even een uitstapje via het Lepelaarpad naar een mooie graveltrack door een natuurgebied van Het Flevolandschap. Via de Vogelweg komen de deelnemers in het Knarbos uit. Het afwisselende Knarbos kenmerkt zich door een grote diversiteit aan boomsoorten en een prachtig slingerend onverhard pad.

Na het Knarbos sluit de 50 km route ook weer aan, want de 50 km rijdt een kortere route via een mooie singletrack langs de Meerkoetentocht. Via nog een stukje Knardijk en de tweede pauzeplek volgt een route over de brede gravelwegen van het veelzijdige Hollandse Hout. Via dit natuurgebied gaat het naar de finish.

Deze routes zijn alleen via GPS te volgen. GPS routes worden niet eerder dan op 11 mei 2023 en alleen na (voor)inschrijving beschikbaar gesteld.

De gravelpaden door o.a. het Hollandse Hout zijn alleen tijdens dit evenement voor fietsers toegankelijk.