Rabobank Omloop Flevoland – Zaterdag 22 juni 2019

Afstanden: 25,  55 , 85, 125 en 175 km.

De verrassend mooie en gevarieerde routes, nagenoeg zonder verkeerslichten,  gaan veelal over rustige fietspaden, verkeersluwe wegen en karakteristieke polderdijken, zoals de IJsselmeerdijk, de Oostvaardersdijk, de Knardijk, de Vossemeerdijk en de Ketelmeerdijk.

De 25 kilometer route laat bovenal het groene karakter van de provinciehoofdstad zien. Via de de Knardijk wordt er door de uitgestrekte bossen van het Hollandse Hout gefietst.

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Knardijk is een ideale plek om even op adem te komen en nader kennis te maken met het unieke natuurgebied van de Oostvaardersplassen.

De deelnemers aan de 55 kilometer route volgen grotendeels het traject van de 25 km route. Daaraan vastgeplakt is een ‘lus’ van 30 km met o.a. een traject over de historische Knardijk.

De deelnemers aan de 85 kilometer route volgen gedeeltelijk het traject van de kortere routes Daaraan vastgeplakt is een ‘rondje Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen en Noorderplassen’.

Over rustige wegen en fietspaden gaat het via het Kathedralenbos in Almere richting Zeewolde. Daar wordt door een deel van het Horsterwold gefietst. Via de Knardijk en de  Lage Knarsluis wordt de  route van de 25 kilometer  weer opgepakt en gaat het door de uitgestrekte bossen van het Hollandse Hout  naar de finish. Naast het eerder genoemde Buitencentrum van Staatsbosbeheer zijn ook het natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Camping De Parel  uitstekende gelegenheden om te pauzeren. Mede hierdoor is deze route uitermate geschikt voor een heerlijk dagje uit.

De deelnemers aan de 125 kilometer route volgen het traject van de 85 km route richting Zeewolde. Daar buigen ze af om vervolgens door het Horsterwold  te koersen. Het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa en bevat een uniek netwerk van fiets- en wandelpaden. De kwaliteit van deze fietspaden in combinatie met de schoonheid van het Horsterwold zal menigeen versteld doen staan.  Nadat het Horsterwold is verlaten gaat het via richting Knardijk. De Knardijk is een historisch stukje Flevoland. Na oorspronkelijk te zijn aangelegd als ‘buitendijk’, vormt de Knardijk thans als  ‘binnendijk’ de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Op sommige plaatsen doen de schots en scheef liggende klinkers nog denken aan een roemrucht verleden.

De  Knardijk wordt voor een klein rondje over de typische polderwegen even verlaten om vervolgens via het natuurgebied Harderbroek weer terug te keren op de Knardijk en aan te sluiten bij de hiervoor beschreven routes. Deelnemers aan deze route vinden dezelfde pauzemogelijkheden op hun route als de deelnemers aan de 85 kilometer.

De deelnemers aan de 175 kilometer route krijgen een uitdagende route voorgeschoteld. Het eerste deel van deze route is gelijk  aan de eerste 100  km van de 125 km-route. Het tweede deel kenmerkt zich door een afwisseling van typische polderwegen en verrassende fietspaden langs de randmeren en randmeerbossen, zoals het Bremerbergbos en het Abbertbos. Ook één van de langste ‘kasseistroken’ van Nederland is in het parcours opgenomen: 2 km dokkeren over de Roggebotweg.

30 km voor de finish doemt de Ketelmeerdijk op. Afhankelijk van de windrichting zou dit wel eens een uitgelezen mogelijkheid kunnen zijn om het waaierrijden te beoefenen. Via het Rivierduingebied bij Swifterbant gaat het naar de IJsselmeerdijk en de Oostvaardersdijk om vervolgens nabij Lelystad Haven weer aan te sluiten bij de overige routes en ‘fluitend’ naar de finish te rijden.