De Omloop Flevoland kent de volgende starttijden:

Afstanden en vertrektijden van de Omloop Flevoland (weg)

2 juni 2018
#SessionTimeVenue
125 km07.30 – 11.00 uurSportpark Schouw, Schouw 54-01, 8232 XK Lelystad
285 km07.30 – 11.00 uurSportpark Schouw, Schouw 54-01, 8232 XK Lelystad
3125 km 07.30 – 10.00 uurSportpark Schouw, Schouw 54-01, 8232 XK Lelystad
4175 km 07.30 – 09.00 uurSportpark Schouw, Schouw 54-01, 8232 XK Lelystad

Omloop Flevoland – Zaterdag 2 juni 2018

De toerfietsers kunnen kiezen uit 25, 85, 125 en 175 km.

De verrassend mooie en gevarieerde routes, met maximaal drie verkeerslichten,  gaan veelal over rustige fietspaden, verkeersluwe wegen en karakteristieke polderdijken, zoals de IJsselmeerdijk, de Oostvaardersdijk, de Knardijk, de Vossemeerdijk en de Ketelmeerdijk.

De 25 kilometer route voert de deelnemers langs toeristische trekpleisters, maar laat daarnaast het groene karakter van de provinciehoofdstad zien. Via de IJsselmeerdijk, de Oostvaardersdijk en de Knardijk wordt er door de uitgestrekte bossen van het Hollandse Hout, het Gelderse Hout en het Overijsselse Hout gefietst.

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Knardijk is een ideale plek om even op adem te komen en nader kennis te maken met het unieke natuurgebied van de Oostvaardersplassen.

De deelnemers aan de 85 kilometerroute volgen gedeeltelijk het traject van de 35 km route. Daaraan vastgeplakt is een ‘rondje Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen en Noorderplassen’. Bovendien maken ze kennis met Almere en het dorp van Almere: Nobelhorst.

Via rustige wegen en fietspaden een tweetal uitdagende klimmetjes gaat het via de Knardijk richting Lage Knarsluis en om daar de route van de 35 km weer op te pakken en door de uitgestrekte bossen van het Hollandse Hout, het Gelderse Hout en het Overijsselse Hout naar de finish te rijden. Naast het eerder genoemde Buitencentrum zijn ook het natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen in Nobelhorst uitstekende pauzemogelijkheden. Mede hierdoor is deze route uitermate geschikt voor een heerlijk dagje uit.

De deelnemers aan de 125 kilometer route volgen het traject van de 85 km route tot even buiten Nobelhorst. Daar buigen zij af om via Almere Hout en het Kathedralenbos richting het Horsterwold in Zeewolde te koersen. Het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa en bevat een uniek netwerk van fiets- en wandelpaden. De kwaliteit van deze fietspaden in combinatie met de schoonheid van het Horsterwold zal menigeen versteld doen staan.  Nadat het Horsterwold is verlaten gaat het via het Zeewolder fruitgebied richting Knardijk. De Knardijk is een historisch stukje Flevoland. Na oorspronkelijk te zijn aangelegd als ‘buitendijk’, vormt de Knardijk thans als  ‘binnendijk’ de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Op sommige plaatsen doen de schots en scheef liggende klinkers nog denken aan een roemrucht verleden.

Via de Knardijk wordt er weer aangesloten bij de hiervoor beschreven routes. Naast de bij de vorige routes beschreven pauzemogelijkheden is ook Camping De Parel een uitstekende pauze mogelijkheid.

De deelnemers aan de 175 kilometer route krijgen een uitdagende route voorgeschoteld. Het eerste deel van deze route is gelijk  aan de eerste 90 km van de 125 km-route. Het tweede deel  voert de deelnemers over de Knardijk richting Harderwijk en kenmerkt zich door een afwisseling van typische polderwegen en verassende fietspaden langs de randmeren en door de verschillende randmeerbossen, zoals het Bremerbergbos en het Abbertbos. Ook één van de langste ‘kasseienstroken’ van Nederland is in het parcours opgenomen: 2 km dokkeren over de Roggebotweg.

30 km voor de finish doemt de Ketelmeerdijk op. Afhankelijk van de windrichting zou dit wel eens een uitgelezen mogelijkheid kunnen zijn om het waaierrijden te beoefenen. Degenen die nog energie over heeft, fietst vervolgens ‘fluitend’ naar de finish.